Carrara C marmor bänksiva

Bänkskivor i marmor ger hem en lyxkänsla

Det är just bänkskivor i marmor som lämnar ett väldigt elegant och lyxigt intryck. Det är även orsaken till varför många anser att marmor är, trots sina visa begränsningar, den bästa naturstenen som man kan använda för nutidens bänkskivor.

Tack vare sin rika och varierande färg- och mönstergamma användes marmor redan i antika Rom, där man använde den för att bygga bland annat Pantheon-templet, även statyn David av Michelangelo är ett mycket känt verk av marmor. Ursprungligen är det kalksten som kristalliseras till marmor i det djupaste lagren i jordskorpan nära lavan. Marmor anses att vara den mest eleganta naturstenen.

Sitt namn har den fått av det grekiska ordet marmaros dvs förträfflig. Marmor används som byggmaterial och som en dekorativ sten. Som material för bänkskivor är marmor mycket populär och har en bred användning. Oavsett sina vissa praktiska begränsningar och faktumet att det rör sig om ett material som kräver mycket underhåll och uppmärksamhet, är det många som vill ha just bänkskivor i marmor i sitt kök. Marmors mönster är unika eftersom att de har ett naturligt ursprung. Därmed är varje marmorskiva oefterliknelig. Marmors struktur och nyans beror på dess brytningsområde.

Bänkskivor i marmor av den eleganta Carrara-marmor

Det finns nog ingen annan sten som är lika känd och älskad som den italienska Carrara-marmor. Genom årtusenden har Bianco Carrara varit en tidlös och unik symbol för lyx. Det är inte bara den stiliga stenens värdiga förflutna som är speciell utan även hur den står ovanför alla trender – Bianco Carraras hållfasthet och halvgenomskinliga yta som ger en pärlliknande känsla vid solljus är verkligen evig.

 

Den fina elegansen och personligheten som finns i dessa av naturen skapade ådringar är kristalliserade mineraller som har hamnat dit tillsammans med vatten och när vätskan avdunstade, fastnade de i stenen. Ådringar, stenens klarhet och den vita eller blågråa färgen är än idag de kännetecken som Carrara marmorn är känd för. Ren marmor är till det mesta rätt ljus och det är just det som Carrara-områdets högkvalitativa marmor kännetecknas av.

Förutom Carrara-marmor, har även den mer exklusiva Calacatta-marmorn sitt ursprung i Carrara-brottet  – den kännetecknas av glesare men kraftigare och bredare ådringar som kan vara gråa, grönaktiga, bruna eller till och med guldfärgade (Calacatta Gold). Eftersom att det är lättare att få Calacattan med sitt intensiva mönster att passa större ytor eller montera dem tack vare sin återspeglande förmåga, har den blivit många inredningdesigners favorit.

Med tiden blir det allt svårare att hitta ren marmor och därför ökar marmorns pris från år till år. Ren Carrara marmor med vit bakgrund är nästan hälften så dyr som marmor med grå bakgrund, dock betyder det inte att marmor med grå bakgrund skulle vara mindre exklusiv. Naturligtvis påverkas prissättningen även av efterfrågan – det är allt fler människor som vill ha slitstarka material som inte förlorar sitt värde med tiden i sina kök och badrum.

Nero Marquina och Verde Guatemala

Förutom den klassiska vita Bianco Carrara marmorn kan man även välja den svarta Nero Marquina marmorn från Spanien eller den vackra gröna Verde Guatemala som bryts i Indien.

Nero Marquina är en blickfångande spansk marmor som präglas av vita ådringar på en svart bakgrund. Den passar i alla sammanhang och sätter elegans i fokus. Det rekommenderas inte att använda Nero Marquina i kök eftersom att det rör sig om en sten som är mottaglig mot repor och dessutom försvinner dess sken snabbt vid en intensiv användning. Den passar bäst för badrum eller som fönsterbrädor.

Verde Guatemala är en förträfflig blå-grön marmorsort som prydas av mörka nästintill svarta linjer. Den stenen för tankarna både till en grön regnskog och till ett mörkare blågrönt hav. Verde Guatemalas skönhet prydar till varje rum, dock rekommenderas det inte att använda den i kök där användningsintensiteten är hög.

Även om Verde Guatemala är något mindre porös och repsäkrare än Carrara-marmorn, rekommenderar vi att du använder den vackra marmorn snarare för att beundra den visuellt. Den vackra marmorn lämpar sig som en köksbänkskiva i fall köksägaren är medveten om stenens egenskaper och är redo att sätta mer tid på underhåll av bänkskivor i marmor.

Det finns många andra exklusiva marmorsorter som Calacatta, Calacatta Oro, Statuario, Statuarietto, Carrara Venatino, Arabescato och andra.

Allt du kan inbilla dig

När du beställer en bänkskiva i marmor kan det vara bra att bekanta dig med materialet i butiken. Marmor är naturens konstverk och varje marmorskiva har sin egna nyans och mönster. Vad som är för brokigt och mörkt för den ena, är för den andra för ljust och tråkigt. Marmor kan användas som golvskivor, trappsteg, fönsterbrädor, bordsskivor för soffbord och köksbord. Men även som sten framför kaminen och alla möjliga andra ställen – det är bara din fantasi som sätter en gräns.

Är du intresserad av en bänkskiva i marmor?

Ta en titt på vårt sortiment!

Marmor bänkskiva

Kontakta oss så hittar vi en lösning som passar dig!

Få en offert

29.03.2022