Caesarstone Empira Black

Vilken diskho ska man välja till en köksbänkskiva i sten?

Har du någonsin behövt att välja en passande diskho men på något sätt inte kunnat fatta det rätta beslutet? Inte bara det, när du köper en ny diskho bör man samtidigt ha en massa andra aspekter i åtanke – såväl material, mått som det om diskhon bör vara infälld i bänkskivan eller tvärtom, underlimmad?

Även om det kan vid första anblick verka vara rätt så svårt att välja rätt diskho, hittar du i den artikeln många goda råd och frågor på svar som vägleder dig till det rätta valet.

Vi tar en närmare titt på diskhoarnas materialval

Bland Diastones partners urval av material för diskhon finns bland annat rostfritt stål, konstgranit (Silgranit), keramik. Varje material har sina egna unika egenskaper. Priset är en av de viktigaste faktorerna vid val av diskho, men man bör inte glömma om att materialet i sig är avgörande för diskhons beständighet.

Stål

Diskhon i stål är en klassiker. Det är inte alltid lätt att underhålla en yta av stål, dock har även stålbehandlingen gått framåt med åren. Exempelvis, använder den tyska tillverkaren Blanco ett rostfritt material bearbetat med DurinoxTM, vars yttäthet är ökad. Det gör stålet kraftigare och lättare att rengöra.

Silgarnit

Diskhon av silgranit har en mycket lång livslängd och håller i årtionden även vid intensiv användning. Detta material som liknar sten (består till 80% av granitkorn och 20% konstharts) har en finkornig, dock oporös, textur. Därmed blir materialet hygieniskt i och med att bakterietillväxten minskar. Diskhons yta tål upp till 280°C och är oerhört beständigt mot hushållskemikalier.

Repor av knivar och tunga kastruller, kokvatten, varma pannor och ugnsformer direkt ur ugnen – de finns inget som kan slå silgranit. En annan fördel med diskhoar i silgranit är deras breda färgurval som ger möjligheten till att prägla sitt kök med en charmfull färgpalett.

Keramik

Keramik är hårdare en metall, repsäker och oerhört hygienisk. En vit keramisk disko, till exempel, blir aldrig gul, utan behåller för alltid sin vita färg tack vare glaseringen. En vit keramikyta är lätt att rengöra – det är möjligt att få bort allt som fastnar på den ytan med rengöringsmedel.

Vilka mått bör min diskho ha för att passa min stenskiva?

Storlek är viktig när man väljer diskho. I fall du vill endast byta ut din diskho utan att byta ut köksmöblerna bör du utgå ifrån den förra diskhons mått. I annat fall ryms inte diskhon, alternativt att öppningen blir för stor.

Bredden på skåpet under diskhon är viktig, eftersom att det avgör om diskhons ho ryms där. Varje tillverkare anger minimibredd på underskåpet för diskhoar, vilket hjälper att välja en passade diskho för ditt kök. Diskhoar består av en, två eller tre hoar. En ho passar utmärkt för vanliga hem, eftersom att det upprätthåller en perfekt balans mellan funktionalitet och utrymmesanvändningen.

Om du dock har ett stort kök och lagar mat ofta, är det mer praktiskt att ha en diskbänk med två hoar. Diskbänkar med tre hoar lämpar sig mest för kontorskök. Det finns både modeller där man endast har hon och modeller där man har en ytterligare yta till höger eller vänster.

Diskhoarnas djup ligger vanligtvis inom 17-25 cm. Djupare diskhon ger mer utrymme för att diska redskap som stora kastruller, ugnsformer och vaser. Däremot bör man tänka på att djupare diskhoar anstränger din rygg och de allra minsta i familjen kan ha svårt att nå dem.

Läs om det du kan göra själv innan våra uppmätare kommer för att mäta köket/diskhon HÄR.

Diskhotyp och monteringssätt?

Förutom material och mått, skiljer sig diskhoar när det gäller montering. En diskho kan vara planlimmad, infälld, underlimmad eller underfräst.

 

Övermonterbara diskhoar

Övermonterbara

Övermonterbara diskhoar monteras på bänkskivan – används för det mesta vid laminerade bänkskivor och bänkskivor i trä. Fördelen är snabb och enkel montering till ett lågt pris. Nackdelen är det något mindre estetiska utseendet och det låga praktiska värdet.

 

Planlimmade-infällda-diskhoar

Planlimmade/infällda

Planlimmade/infällda diskhoar är inuti bänkskivan. Diskhons kant sänks in i stenen och därigenom är diskhon i samma nivå med bänkskivan. Den lösningen fordrar diskhoar med mycket hög kvalité, kanten bör vara tillräckligt tjock och jämn. En elegant lösning, dock bör man ha i åtanke att med åren krävs det mera underhåll eftersom att silikontätningen som används vid kanterna kan behöva noggrannare rengöring och till och med förnyas efter ett tag.

 

underlimmade-diskhoar

Underlimmade

För underlimmade diskhoar skärs en öppning i storlek med diskhon i stenskivan. Därefter slipas kanterna och diskhon fästs under bänkskivan. Hela stenens tvärsnitt syns i diskhons öppning. En snygg och praktisk lösning som gör det möjligt att torka av rester på bänkskivan direkt in i diskhon. Passar utmärkt för bänkskivor i sten och är nästintill underhållsfri.

 

Underfrästa-diskhoar

Underfrästa

Underfrästa diskhoar fästs precis som underlimmade diskhoar under bänkskivan, stenens tvärsnitt syns i öppningen delvist. En elegant lösning om man väljer en diskho som liknar bänkskivomaterialet. I fall du vill ha en ännu elegantare lösning, kan det vara rimligt att beställa en bänkskiva med avrinningsrännor vid diskhon.

 

BRA TIPS: Innan du beställer en bänkskiva kan det vara bra att veta vilken diskho du ska ha, så att uppmätaren kan markera öppningen på tillverkningsritningarna.

 

Hur ska jag underhålla diskhon väl?

Rätt underhåll ger en diskho som är beständig och estetisk i åratal. Jämfört med diskhoar av stål är diskhoar i granit något svårare att underhålla, dock ändå lätt i det stora hela.

Kaffe- och tefläckar får du bort med diskmedel. Mot kraftigare fläckar kan du använda till exempel diskmaskinstabletter. Fyll diskhon med vatten och lös upp diskmaskinstabletten.  Låt stå i 12 timmar och därefter skölj ytan med vatten och torka med en mjuk duk.

Undvik slipande rengöringsmedel, pulver, blekmedel och propplösare. Dessutom för att behålla diskhons kvalité bör man undvika lösningar med ammoniak- och natriumhydroxid.

BRA TIPS: I fall du inte har ett passande rengöringsmedel tillgängligt så funkar även bikarbonat och ättika mycket bra. Ättikan tar effektivt bort vattenfläckar och med hjälp av karbonatvatten får du ytan slipad så att den skiner.

När det gäller diskhoar av rostfritt stål är det mycket viktigt att komma ihåg att det är ett material som kan repas om man använder fel disksvamp. De vanligaste rengöringsmedlen (inklusive diskmedel) räcker till att få ytan rengjord så att den skiner igen. Det är viktigt att rengöra diskhon regelbundet, intorkade fläckar är ett besvär för mycket i varje hushåll.

Keramiska diskhoar är mycket lätta att underhålla – du rengör dem mycket lätt med en våt duk och en liten mängd milt flytande tvål.

BRA TIPS: I sällsynta fall kan knivar och gafflar och andra metallföremål som har lämnats under en lång tid på den keramiska ytan orsaka fläckar. För att bli av med sådana fläckar kan du använda rengöringsmedel som är avsedda för rengöring av keramiska och glasspisar.

Sammantaget, bör man ha följande i åtanke när man väljer en diskho:

  1. Välj en diskho av ett material som passar ditt köks design (de vanligaste materialen är rostfritt stål, silgranit och keramik).
  2. Tänk på bredden på skåpet som du kommer ha under diskhon , eftersom att det avgör om diskhons ho ryms där. I vanliga hem passar snarare diskhoar med en eller två hoar.
  3. Det finns totalt 4 monteringsmöjligheter för diskhoar som du kan välja mellan.
  4. För att behålla diskhon fräsch bör den rengöras regelbundet. Vanligtvis räcker ett vanligt diskmedel eller bikarbonat och ättika för att ta bort fläckar. För att rengöra keramiska diskhoar är det lämpligast att använda ett milt tvål.

Om du har bestämt vilken diskho du vill ha i ditt kök, är du välkommen att ta en titt på vårt sortiment:

Ta en titt på diskhoarna

10.11.2021