noble carrara-quartz-diapol

Bänkskivor i kvarts: De 8 viktigaste frågorna!

När du inreder ett kök bör man välja både möbler och vitvaror, dock är en av de viktigaste frågorna vilken bänkskiva man bör föredra. De är ju den mest använda saken i köket. Även om det finns olika lösningar i ett flertal prisklasser, är det just bänkskivor i sten som föredras allt mer på grund av deras beständighet och blickfångande utseende. Särskilt populära är just dekorativa bänkskivor i kvarts som härmar naturliga stenar.

naturlig-kvarts

1. Vad är kvarts för något?

I naturen förekommer kvarts som ett mineral i jordskorpan och den innehålls i många bergarter. Bergarter som innehåller mycket kvarts är bland annat granit, gnejs, kvartsit och sandsten. Kvarts kännetecknas av en hög beständighet mot kemisk erosion. Dessutom är kvarts ett mycket hårt material som gör det till ett nästan slitbeständigt material.

2. Vad är kvartskomposit för något?

Kvartskomposit är ett fabriksbearbetat material som består av naturliga kvartskristaller och binde- och färgmedel (7%). Kvartskomposit kallas även teknisk sten, kvartssten och konstgjord sten och som det syns på namnet, är den konstgjord. Trots att det är ett fabriksbearbetat material, bevarar det alla de naturliga egenskaperna av kvarts, som till exempel värmebeständighet, slitstyrka och låg porositet. Även till utseendet ser bänkskivor i kvartskomposit ut som skivor i natursten, dock är de mycket lättare att underhålla än sina alternativ i äkta sten.

3. Var passar bänkskivor i kvartskomposit bäst?

Bänkskivor i kvartskomposit passar alla inomhuslokaler, som till exempel köket eller badrummet, dock är de mycket iögonfallande i alla möjliga inredningselement som till exempel bordskiva eller väggpanel. Däremot passar inte bänkskivor i kvartskomposit i utomhusförhållanden, eftersom att direkt solljus kan få stenen att blekna med åren.

4. Vilka fördelar och nackdelar har bänkskivor i kvartskomposit?

Bänkskivor i kvartskomposit är oerhört beständiga. Enligt Mohs hårdhetsskala är kvarts hårdhetsnivå 7, för att jämföra med diamant som har en hårdhetsnivå på 10. Därför är bänkskivor i kvartskomposit oerhört beständiga mot slag och repor. Till exempel kan du utan fara skära kött på bänkskivan, dock kan ett mycket kraftigt slag med knivens spets eller med ett tungt metallföremål ändå skada ytan. Det är säkrast att trots allt använda en skärbräda.

Dock bör man alltid komma ihåg att bänkskivor i kvarts inte tål höga temperaturer. Under en kort tid kan du ställa en varm kastrull på bänkskivan, men det är alltid säkrare att använda underlägg eftersom att kvarts kan spricka av temperaturomväxlingar. Dessutom kan hartsen i kompositkvartsens struktur börja smälta och det kan förstora bänkskivans utseende. Bänkskivan är särskilt känslig för sådant på sina svaga ställen som till exempel kanter och öppningar.

Förutom dess hårdhet är kvarts ett mycket bra val eftersom att till skillnad från naturstenar tar kvarts nästan inte upp vätskor. Om man till exempel vid bänkskivor i marmor bör vara mycket försiktig med rött vin, kaffe, te, oljor och syrliga frukter, så är bänkskivor i kvartskomposit fläckbeständiga och i vardagligt underhåll räcker det helt enkelt med vatten och vanligt tvål.

Inredningsdesigners är mycket förtjusta i bänkskivor i kvarts, eftersom att kvarts är dekorativ och man kan välja mellan många olika färgnyanser och mönster. Det finns särskilt många ljusa nyanser att välja mellan. Dessutom är bänkskivor i kvartskomposit omtyckta för deras oföränderliga och enhetliga färgton.

 

5. Varför just kvarts och inte granit?

Kvarts har nästa identiska egenskaper med granit. Eftersom att det rör sig om en natursten när man talar om granit, så har den en högre porositet som i sin tur gör den mer mottaglig mot fläckar. Dessutom är den fabriksbearbetade kvartsen något hårdare än granit. Därutöver har kvartskomposit en enhetligare färgton som inte har naturliga avvikelser som granit har. Dock är det många som är förtjusta i den naturnärheten och autenticiteten.

Om du inte har konkreta önskemål beträffande material, färgnyans och mönster kan det vara rätt så svårt och tidsdödande att välja en bänkskiva.

6. Hur mycket kostar bänkskivor i kvartskomposit?

Det är svårt att sätta en enda prislapp på bänkskivor i kvartskomposit så väl som av andra stenar. Om du kollar upp informationen på nätet om priset per kvadratmeter av sten, kan du lägga till hälften av priset till. Råmaterialets pris utgör ungefär 50% av slutpriset, medan den andra halvan innefattar bearbetning, uppmätning och montering. Dock är investeringen värd detta, eftersom att vid rätt underhåll håller bänkskivor i sten i årtionden.

7. Hur underhåller man bänkskivor i kvartskomposit?

Det är väldigt enkelt att underhålla bänkskivor i kvartskomposit och dess polerade ytor behöver inte beläggas separat. Om bänkskivan blir smutsig, bör du dock rengöra den med en trasa så att inte fläcken torkar och tas upp av stenen.

För vardagligt underhåll är det bäst att använda en våt (mikrofiber) trasa, varmt vatten och vid behov ett pH-neutralt rengöringsmedel. För att ta bort mer ingrodda fläckar är det rimligt att använda särskilda medel för kvartskomposit. Du bör undvika syrliga rengöringsmedel och blekmedel, dessutom är kvarts känslig för abrasiva medel. Efter att du har använt rengöringsmedel bör man återigen rengöra med vatten och rengöringsmedel.

8. Vad bör du ha i åtanke vid monteringen av en bänkskiva?

För att färdigställa en bänkskiva skärs kvarts till en passande storlek och dess kanter och yta bearbetas. Det är rimligast ätt beställa både materialet, bearbetningen, uppmätningen så väl som monteringen från samma plats, för då kan du vara säker på att monteringen kommer ske smidigt.

I fall du är ute efter en stenskiva som är underhållsfri och håller länge, är kvarts ett mycket bra val!

Ta en titt på vårt sortiment!

bänkskivor i kvartskomposit

 

Är du intresserad av bänkskivor i kvartskomposit?

Kontakta oss så hittar vi en lösning som passar dig!

Få en offert

28.02.2022