Inalco Selene Super Blanco Pul-Mate

Hur väljer du det perfekta stänkskyddet för ditt kök?

Vid renovering av kök tänker man på funktionella köksmöbler, pålitliga vitvaror samt beständiga och vackra bänkskivor, dock förbiser man oftast stänkskyddet i köket – och detta oförtjänt. Kökets väggpanel är mycket praktisk och skyddar väggarna från nedsmutsning samtidigt som den är som pricken över i i kökets inredning och förbinder kökets delar till en helhet. Vi tar en närmare titt på hur och vilket stänkskydd man bör välja.

Det vanligaste valet är utan tvekan små kakelplattor

kök-stänkskydd-standard-keramiska-plattor

Oftast träffar man på små kakelplattor i kök. Bland kaklets fördelar är dess pris och ett så pass brett urval att det enda du begränsas med är din fantasi.

Bestämmer du dig för kakelplattor är det viktigast att tänka på fogarna. Tillbringar du mycket tid i köket och tillagar olika rätter som kan stänka på väggarna och lämna svårrengjorda fläckar, bör man inte välja vita fogar eftersom att det kan vara riktigt jobbigt att rengöra och förnya dem.

Det är även möjligt att göra ett fogfritt stänkskydd om du beställer en keramisk väggpanel i en bit. Det får köket att se enhetligt och harmoniskt ut, särskilt om du beställer bänkskivan och stänkskyddet i samma material – det fångar säkert dina gästers blickar.

Du kan även välja olika tjocklekar – kanske är det inte nödvändigt att ha den tjockaste panelen på kökets bakvägg och genom att välja en tunnare panel besparar du en ordentlig slant och värdefullt utrymme i köket.

 

Glas – ett iögonfallande utseende som kräver ordentlig underhåll

kök-stänkskyddet-glas

Stänkskydd av glas är mycket iögonfallande och finns tillgängliga av många olika utseenden. Det finns fotoglas, färgat glas och sista tiden har även speglar blivit ett populärt val som lämnar ett särskilt elegant intryck.

Dock bör du tänka noggrant igenom ett sådant val eftersom att glass passar bäst för människor som inte lagar mycket mat eller som inte har något emot att ofta rengöra med en trasa i och med att glas smutsas ned mycket lätt och är emottaglig mot vattenstänkar.

 

Laminat passar även väggar

kök-stänkskyddet-laminat

Precis som på golv är laminat inte ett främmande material även i kök och den används ofta som väggpanel i kök. Laminat är ett mycket lättunderhållet material och fläckar är inte så synliga på det.

Dock bör du välja laminat noggrant, eftersom att det finns många laminat som ser rätt så konstgjorda ut, även om urvalet av vackra och trovärdiga laminat är brett.

 

Sten – tidlöst och elegant

 

Väljer du en bänkskiva i sten lämnar det ett väldigt enhetligt intryck om du väljer även ditt stänkskydd i sten. Det är möjligt att skära och montera sten så att fogarna är nästintill osynliga och då får du en elegant och harmonisk helhet mellan bänkskivan och stänkskyddet.

Ett bra val är till exempel granit som är ett oerhört beständigt och samtidigt lyxigt material.

Man använder ofta även kvarts i kök som ser ut som en naturlig sten även om den är konstgjord och är en av de mest lättunderhållna material som man kan ha i ett kök.

Dock bör man ha i åtanke att stenskivor är mycket beständiga och är tänkta som ett tidlöst val som håller i årtionden. Därför är det viktigt att göra ett genomtänkt val som man inte kommer att ersätta inom kort.

 

Frågor som du ska ställa dig själv när du väljer ett stänkskydd:

I vilken färg bör stänkskyddet vara?

När kökets stänkskydd och bänkskiva utgör en helhet mellan varandra är det en väldigt stilig och tidlös lösning, men de som är något modigare kan gå en annan väg och välja stänkskydd som kontrasterar med bänkskivan eller tvärtom. Tumregeln föreskriver dock att man inte bör vara för brokig eftersom att köket kan till slut se ”rörig” ut.

Hur mycket tid tillbringar du i köket och hur mycket tid ägnar du åt rengöring?

Om du älskar att laga mat i ditt kök och det är mycket tomatsås och olja som stänker på väggarna, är det bäst att välja ett beständigt material som är lättrengjort. Vem vill hålla på att rengöra köket hela kvällen efter matlagning?

Vill du ha ett tidlöst kök eller tycker du om att skifta stilar ofta?

Det finns människor som föredrar att deras kök är av hög kvalitet och håller i årtionden men det finns även sådana som tycker om att renovera ofta och ändra hemmets inredning. Vill du ha en långvarig lösning är det rimligast att investera i ett ordentligt stänkskydd som ser vacker ut även efter flera års användning, dock om du planerar att renovera ditt kök om ett år, så är de billiga kakelplattorna ett bra val.

Är du intresserad av ett stänkskydd för ditt kök?

Få en offert

16.02.2022