Att välja bänkskiva till köket

Är man inte helt säker på vilket material eller färg man vill ha kan valet av en bänkskiva vara riktigt svårt. Utbudet är stort med många olika material och ännu fler olika färger och mönster.

När valet av mönster och färg är mer av en smakfråga, så handlar materialvalet om rena fysiska egenskaper. Detta inlägg förklarar de olika materialens egenskaper och lämplighet för användning i kök, på golvet, i badrum och på fasader.

Alla material har inte samma egenskaper!

Olika stenmaterial kan skilja sig åt i många hänseenden. En del av materialen har mer porer och absorberar vätskor lättare (marmor) medan andra är hårdare (keramik). Det är just materialets egenskaper som avgör vilken bänkskiva som är mest lämplig i vilken miljöer.

Köksbänkskivan är där vi lagar vår mat. Det innebär att den kommer i kontakt med många olika ämnen som bl.a. vatten, salt, mineraler, syror och andra ämnen som smutsar ner. Material med mer porer kan lätt absorbera olika fläckar om man inte underhåller bänkskivan på rätt sätt. De mest absorberande materialen är marmor och ljus granit.

Egenskaper hos olika material

Tabellen nedan ger en förenklad översikt av materialens huvudsakliga egenskaper. Använd gärna den som en lathund när du väljer stenmaterial till ditt kök, badrum, golv eller din husfasad.

Mörk granit Ljus granit Kvarts Keramik Marmor
Hårdhet/styvhet 7 6 6-7 8 4-6
Beständighet mot nedsmutsning Mycket bra Bra Mycket bra Mycket bra Låg-Bra
Beständighet mot repor Mycket bra Mycket bra Mycket bra Utmärkt Låg
Värmebeständighet Mycket bra Mycket bra Bra Utmärkt Bra
Absorptionsförmåga Föga absorberande Absorberande Ytterstföga absorberande Ytterst föga absorberande Absorberande
Porighet i % 0-0,2 0,2-0,5 0,01 0,01 0,3-0,5

Härnäst tar vi en närmare titt på olika stenmaterial och jämför deras för- och nackdelar. Som tillverkare ser vi vårt ansvar i att förutom materialets starka sidor även lägga fram de svaga sidorna.

Granit – ljus och mörk granit har olika egenskaper

Fördelar: dekorativ, värmebeständig, variationer i mönster och färgton
Nackdelar: Ljus granit är något mer absorberande än mörk granit.
Passar till: kök, badrum, husfasader, golv

Granit är en vulkanisk bergart som har bildats av härdad magma. Tack vare sitt naturliga ursprung har granit en unik färgbildning, varenda sten är unik i sin färgton och sitt mönster. Även om ljus granit är något mer absorberande än mörk granit passar båda för användning i hela hushållet – såväl i köket och badrummet som på husfasaden och golven.

Tack vare sitt vulkaniska ursprung tål granit mycket höga temperaturer. Granitens höga värme- och frostbeständighet gör den idealisk för användning i kök – heta stekpannor, kastruller och grytor kan ställas direkt på bänkskivan.

Granitbänkskiva är enkel att göra ren, för det mesta räcker det med fuktad trasa, dock rekommenderas det att använda särskilda rengöringsmedel för stenytor på ljusare granitytor en eller ett par gånger per år. Polering med ren torr handduk ger det bästa resultatet vid daglig rengöring.

Se våra granitprodukter

 

Marmor – ett vackert men känsligt material

Fördelar: klassiskt vackert material med unikt mönster; stora variationer i mönster och färgton
Nackdelar: absorberar vätskor mycket lätt, blir lätt repigt och matt, får lätt olje- och fettfläckar; stora variationer i mönster och färg; naturliga defekter kan förekomma
Passar till: bra till badrum och husfasader, mindre bra till kök
Rekommenderas inte: till kök med intensiv användning

För alla som önskar helt vit natursten finns det få alternativ till marmor. Dock passar naturlig marmor bättre till badrum.

Som bänkskiva i köket kräver marmor stor aktsamhet och mycket skötsel. Eftersom marmor är mjukare och har mer porer än en granit är den mer känslig för repor och smuts. Extra försiktig bör man vara med ämnen som rött vin, kaffe och te, oljor och juicer. För dricksglas och koppar bör man alltid använda underlägg för att undvika att vätskespåren absorberas i marmorn. Även direkt kontakt med syra-innehållande frukter kan äventyra marmors utseende/färg.

En bänkskiva av marmor som är väl underhållen kan dock hålla sig vacker i många år. Vid daglig skötsel av marmor bör man undvika sura rengöringsmedel.

Se våra marmorprodukter

 

Kvarts – tål inte plötslig värme

Fördelar: stort färgutbud, dekorativ, mindre variationer i mönster och färgton jämfört med granit och marmor; ett bra alternativ till marmor tack vare avsaknaden av naturliga defekter; möjlighet att köpa till en diskho i samma material
Nackdelar: tål inte stark värme eller direkt UV-strålning
Passar till: kök, badrum, golv
Rekommenderas inte: till husfasader

Kvarts är ett industriellt framtaget material vars absorptionsförmåga har minimerats avsevärt. En stor fördel för kvarts-komposit är bl.a. dess jämna struktur och breda färgutbud vilket gör det möjligt att skapa ett mycket särpräglat kök med hjälp av detta material.

Kvarts-komposit tål inte hög värme, därför är användning av grytunderlägg ett måste. För övrigt är bänkskivor av kvarts lätta att underhålla. Polerade ytor behöver inte impregneras om de används inomhus. För rengöring räcker det med tvål och varmt vatten, för polering passar ren och torr kökshandduk bäst.

Se våra kvartsprodukter

 

Keramiska bänkskivor – värme- och reptåliga

Fördelar: dekorativ, väderbeständig, plattorna har identiskt mönster; ett bra alternativ till marmor tack vare avsaknaden av naturliga defekter. Hög värmetålighet.
Nackdelar: mycket styv, tål inte direkta slag
Passar till: kök, badrum, husfasader, golv

Keramik är ett industriellt tillverkat material som består av naturliga komponenter. Keramiska bänkskivor är tåligt mot repor, värme och vätskor och kräver därför minimalt med underhåll. Den enda nackdelen hos keramiska material kan ligga i deras styvhet, vilket gör att materialet kan spricka när det utsätts för hårda och direkta slag.

Se våra keramikprodukter

Sammanfattningsvis kan man säga att vid valet av bänkskiva bör man först tänka på sina tidigare användarerfarenheter från sitt kök, badrum mm. Använder man köket mycket och om skivorna kommer utsättas för olika nedsmutsande ämnen är naturlig marmor inte att föredra. Alla material har sina fördelar och nackdelar. Använd gärna den här artikeln och länkar till våra material som en lathund för att hitta den lämpligaste lösningen för dig. Vi rekommenderar även att ta kontakt med våra erfarna säljare som alltid kan ge dig sina bästa tips och råd!

Hör av dig till oss för att få reda på var du kan köpa våra produkter.

Få en offert

 

01.09.2021