Inalco Storm Negro Natural utekök keramik sten

Ett stiligt utekök skapar den rätta sommarstämningen!

Vem skulle inte önska sig att tillbringa sommarkvällarna med vänner i en mysig grillhörna vid en brasa? Ett väl genomtänkt och stiligt inrett utekök ger dig en trevlig medelhavsstämning i din trädgård.

Ibland är lite tillräckligt

Om din trädgård inte är särskilt stor eller om du planerar att utvidga din plantering och odla mer grönsaker själv, så kan du börja med att anlägga ett utekök genom att uppföra en grillplats i trädgårdshörnet. Det kanske inte behövs mera än så i början. Du kan njuta av stekar som smälter i munnen både på en veranda eller på gräsmattan på en pläd. Dock när du väljer en bänkskiva till uteköket bör du överväga en beständig och iögonfallande stenskiva, som tål regn, vind och sol och som inte skadas av fettfläckar och tvättmedel. I Diastones sortiment hittar du ett flertal olika färgkombinationer där du säkert hittar något som faller dig i smaken och passar till din trädgårds färgkarta.

Ett utekök som håller i åratal

Om du har något mer plats i trädgården och vill njuta av uteköket i många år framöver, kan det vara rimligt att noggrant tänka igenom kökets design.  Investeringen kommer att säkert löna sig, eftersom uteköket blir en centralpunkt under många somrar framöver – vänner kommer gärna på besök och det finns alltid mycket spännande att hitta på i ett kök. Exempelvis blir det aldrig tråkigt att koka sylt något mer, utan de blir ett kreativt experiment i fria luften för hela familjen. Efter att du har provat att laga mat i uteköket, kan vi lova att det blir något som du inte kommer kunna säga nej till efteråt!

För att uteköket ska glädja dig bäst, är det värt att välja material som är väderbeständiga, slitstarka och som inte bleknar av solstrålar och regn. Somrarna i Sverige är visserligen korta men ett utekök förblir utomhus året runt och därför påverkar alla fyra årstider dess skick. Till exempel kan du mura en spis eller kamin av tegelstenar eller varför inte använda detaljer av gamla stenmurar. Skorstenen bör vara tjock för att säkerställa ett kraftigt drag. Framför spisen bör man av säkerhetsskäl lägga stenplattor, i ett mer fjärran beläget utekök kan du använda trä, dock bör det i sådana fall impregneras.

Uteköket, din trädgårds pärla

Det är viktigt att även montera en diskho och vattenledning i uteköket för att slippa springa inomhus under de varma sommarkvällarna för att diska. I utekökets diskho kan du skölja bort de mesta fettfläckarna och vid behov diska bort resten i tvättmaskinen hemma. Uteköket behöver naturligtvis även en arbetsyta där du kan förbereda köttet och göra sallader, eller låta syltburkarna svalna.

Med andra ord, för ett ordentligt utekök behöver du även en ordentlig bänkskiva som tål både hetta och kyla och som inte slits i utomhusförhållanden. Diastones team rekommenderar att överväga granit eller keramik för utekök. Granitskivor har en mörkare nyans och därför kan de användas i täckta utekök som har ett tak. Keramiska skivor kommer i ett bredare urval av nyanser och därför hittar även de mest krävande kunderna en lösning som passar. Föredrar du konststenar som är även 100% ekologiska, är det värt att överväga Diresco kvarts. Stenskivor i utekök är det säkraste valet som kommer hålla i många år.

Du kan även beställa ett matbord av Diastone med en stenskiva för ditt utekök. Ett sådant bord ser både väldigt stiligt och elegant ut och är även en familjerelik som kan ärvas från generation till generation. Ett bord med en stenskiva passar även för de viktigaste tillställningarna! Bordskivor i marmor är särskilt iögonfallande, men i Diastones sortiment hittar du även vackra skivor i kvarts och kvartsit, som passar uteköksbord som pricken över i:et.

Även om Diastone inte bygger utekök själva, ger vi dig råd vid val av bänkskiva eller bordskiva och hjälper dig att anpassa den just för ditt uteköks design.

Tveka inte att kontakta oss och begära en offert!

Få en offert

06.05.2022