marmor verde guatemala banheira hotel cafe royal paris

Hur väljer man en vattentålig bänkskiva för badrummet?

Du har säkert tänkt på vilken vattentålig bänkskiva som är bäst för badrummet? Vi tittar på olika material så hittar du säkert ett svar på din fråga.

Var börjar man om du vill renovera eller fräscha upp ditt badrum? Det är många aspekter man bör ha i åtanke för att få en lyckad och väl utförd förfräschning i badrummet. Först och främst måste man få reda på badrummets exakta totalyta. Samtidigt som man ändrar rörledningarna och eluttagens läge eller även om man lämnar samma lösning kan man göra noggranna mätningar för att få reda på passande mått för de nya möblerna och bänkskivan. Badrummet skiljer sig från andra rum med sin höga fuktighetsnivå.

En bänkskiva i sten för ditt badrum

Det känns kanske lockande att ha en bänkskiva i sten i ditt badrum just för utseendets skull, dock är det ännu viktigare att tänka på materialets kvalitet och beständighet. Du kan använda många andra material för din bänkskiva i badrummet som till exempel MDF-skivor och trä. Det är lättare att jämföra bänkskivomaterial på deras vattentålighet dvs materialets porositet, slitstyrka och även ytbehandling. Det rekommenderas inte att använda skinnytor och texturytor i badrummet. En vattentålig bänkskiva i sten är ett säkert val i och med att jämfört med andra material är dess fuktabsorbering mindre samtidigt som man har mera spelrum för olika mönster och färgnyanser.

I badrum använder man sten först och främst på horisontella ytor, badrumsmöbler som är helt och hållet i sten är inte allt så vanliga i Sverige än. Tvättställskåp kan vara med en bänkskiva eller med ett nedsänkt handfat som tillsammans skapar en sammanhängande helhet med en del av bänkskivan.

En sådan lösning är alltid fukttåligare eftersom att det inte finns många fogar där vattnet skulle kunna tränga in i möbelramen. Bänkskivan tillverkas precis i enlighet med badrummets mått och i princip håller den i evigheter. Om det uppstår repor på ytan med åren, kan man helt enkelt polera bort dem. Tvättställskåp med en bänkskiva och ett fristående handfat kan vara mer egenartade och eleganta.

OBS – Man bör tänka på att på billigare möbler är själva arbetsytan vattentålig, dock är själva stommen av ett billigare material som inte tål vatten. Badrumsbänkskivor i konststen passar mycket bra ihop med skåpdörrar i högtryckslaminat. Kontrollera att även möbelstommen är vattentålig.

För att inte krångla till det ännu mer, tar vi nu en titt på porositeten på bänkskivor av olika stensorter, dvs hur fuktabsorberande de vanligaste bänkskivorna i sten är. Porösa material är mottagligare mot olika fläckar däribland vattenfläckar som kan orsaka färgskador om man inte underhåller bänkskivan korrekt.

Vattentålig bänkskiva i kvarts

Kvarts är ett konstgjort material och bänkskivor i kvarts är gjorda av en konstgjord sten som är skapad genom att blanda krossad kvarts, hartser och polymerer vilket resulterar i ett mycket hårt material. Dess slitstyrka och vattentålighet hjälper att behålla dess vackra utseende och därigenom är det en god långsiktig investering för varje rum, inklusive badrummet. Genom en teknisk process har kvartsens fuktabsorbering minskats så mycket det går och därför är den väldigt lättunderhållen. Av den orsaken passar kvarts utmärkt som material även för duschhörnor. Kvartsens oporösa yta förhindrar även bakteriespridningen och därigenom blir materialet mer hygieniskt.

Fördelar av bänkskivor i kvarts:

  • ett brett färgurval,
  • dekorativ,
  • mindre skiftande mönster och nyans

Jämfört med marmor och granit är kvarts ett bra alternativ till marmor eftersom att den saknar naturliga defekter och då kan man beställa ett handfat i samma material.

 

Vattentålig bänkskiva i keramik

Keramik är ett bra alternativ till marmor och andra naturstenar. En sådan bänkskiva tillverkas av keramiska plattor som bearbetas vid höga temperaturer, skärs till passande storlekar och därefter bearbetas kanterna och ytan. Keramikbänkskivor behöver inte förseglas i och med att de är oporösa.

Fördelar av keramikbänkskiva i badrummet:

  • dekorativ
  • ett brett urval av färgnyanser och mönster
  • Skivor har samma mönster
  • Ett mycket oporöst material

Badrumsskivor i granit

Tack vare sin naturliga ursprung har granit en unik färg, varje stens nyans och mönster är oefterlikneliga. Även om ljus granit är något mer fuktmottaglig än mörk granit, går det att använda båda i badrummet. Ljusa granitskivor bör bearbetas en gång om året, mörka granitskivor var 1-2 år. Passande behandlingsmedel hittar du hos Diastone eller även i affärskedjor. Beroende på användningsintensiteten och granittypen rekommenderar vi att återförsegla skivan var annat år med särskilda förseglingsmedel för naturstenar.

Fördelar av bänkskivor i granit:

  • mycket dekorativa
  • unikt utseende
  • beständighet mot fläckar

Å andra sidan kan granit ha naturliga mikrosprickor.

Badrumsskivor i marmor

Marmor är en vacker natursten med ett unikt mönster och en porös struktur. Det är ett väldigt lyxigt och dekorativt material för bänkskivor, dock är den mjukare och mer porös än till exempel granit.  Beroende på användningsintensiteten och marmortypen rekommenderar vi att återförsegla skivan minst en gång om året med ett särskilt impregneringsmedel för marmor.

OBS – Bänkskivor och sidopaneler i kvarts, keramik, granit eller marmor i badrummet är i princip eviga och de är även lätta att underhålla, eftersom att torkade vattenfläckar är nästan osynliga på dem. Därför är stenskivor lämpliga även runt inbyggda badkar. Badrum som är inbyggda i kvarts eller marmor är särskilt lyxiga!

Sammanfattningsvis kan man säga att bänkskivor i sten är det bästa valet för ditt badrum. Eftersom att badrummet är det fuktigaste rummet i ett hem, bör man välja sten och detta inte bar för dess skönhet. Det är viktigt att utvärdera just stenens porositet och fuktmottagligheten som följer av detta, när det gäller badrum. Med korrekt underhåll håller dina stenmöbler och bänkskivor många år i ditt badrum.  I princip är alla stenar som nämns i artikeln vattentåliga, dock finns det vissa små skillnader. Vi hoppas att du nu har lite mer hum om hur du väljer en vattentålig bänkskiva i sten för ditt badrum.

En vattentålig bänkskiva ser till att badrummet håller länge!

Ta en titt på vårt sortiment!

Bänkskivor i sten

 

Om du redan vet vilket material du vill använda.

Ta kontakt med oss!

Få en offert

06.05.2022