Köksbänk i keramik Kairos

Vad kostar en köksbänkskiva?

Ja, vad kostar en bil? Två svåra frågor med fler likheter som kräver att man benar ut svaret ordentligt.

Det finns hundratals olika bilmärken, ännu fler modeller och nästan oändligt med alternativ för tillbehör och utrustning. Det samma gäller för köksbänkskivor i sten. En köksbänkskiva kanske inte riktigt är detsamma som en bil men vi tycker ändå att den jämförelsen kommer närmast. Till exempel utgör material kostnaden 50 % av priset på slutprodukten. Men vi lämnar bilarnas värld nu för ett slag och tittar in i köket och vad som ligger bakom bänkskivan.

”Om du söker på nätet efter kvadratmeterpriser för stenytor – gångra det sedan med två.”

Den andra halvan av priset utgörs av finish, mätning och installationsservice.
Därför är det ingen bra idé att beställa en stenbänkskiva baserat enbart på kvadratmeterpriset. Vi rekommenderar att du tar in kostnadsförslag från flera tillverkare – inklusive priset för finishen.

Priset på stenmaterial beror på stenens egenskaper, var den kommer ifrån, produktionsteknik och andra relaterade kostnader.

Som vi nämnde tidigare så är kostnaden för stenmaterialet en stor del av priset. Egenskaperna och ursprunget varierar för olika stenbänkskivor (natursten kontra artificiell sten), dessutom måste man tänka på resurserna och energin som går åt för att producera bänkskivan.

En stenbänkskiva i granit kostar i snitt 300 euro per kvadratmeter. Men den finaste graniten kan kosta upp till 500 euro per kvadrat.

Bänkskivor i marmor kostar i snitt 350 euro per kvadratmeter. Och med marmor kommer dessutom ett större ansvar eftersom det är ett absorberande material med ljus yta som lätt fläckas av mat och vin. Utan ordentligt underhåll kan du tvingas byta din marmorskiva redan efter ett par år. Men om ditt kök är skinande rent och du noggrant tar hand om din marmorbänk så kan den se fantastisk ut i decennier.

En bänkskiva i kvarts kostar i snitt 525 euro per kvadratmeter. Men prisspannet är stort, från 250 upp till 1 000 euro. Anledningen till det är att kvarts är en kompositsten som kräver mankraft för att tillverkas, till skillnad från granit och marmor som mejslats fram av naturen. Dessutom är arbete med stenbänkskivor i kvarts mer resurskrävande. Men även om priset ibland kan vara högre så kan det i längden betala sig. Bänkskivor i kvarts är mer slitstarka, absorptionsförmågan har minimerats och de är lätta att underhålla.

Keramiska material är också industriellt tillverkade men till skillnad från kvarts består keramiska bänkskivor till 100 % av naturliga råmaterial. Tillverkningsprocessen är dock mer komplicerad och tidskrävande, vilket gör keramiska bänkskivor dyrare och de kostar från 500 euro per kvadratmeter.

Sett enbart till priset så är keramiska bänkskivor dyrast, följt av kvarts och marmor medan det billigaste alternativet är en stenbänkskiva i granit. Men man måste tänka på att detta är baserat på genomsnittliga priser och det finns som alltid undantag.

Priset på en stenbänkskiva beror mycket på tjocklek och storlek.

Materialets dimensioner är en annan viktig prisfaktor. Det kanske verkar självklart, men det tål ändå att tänkas på: ju större och tjockare, desto mer kostar bänkskivan.

Diapol erbjuder stenmaterial i tre olika tjocklekar: 12, 20 och 30 mm. Och tjockleken spelar en stor roll för priset på bänkskivan.

Om man jämför priset på keramiska bänkskivor med en tjocklek på 12 respektive 30 mm så kan priset för den senare vara nästan det dubbla. Kort sagt, tjockare kostar alltid mer.

Man kan ju då fråga sig varför man skulle välja en tjockare skiva.

Ja, det handlar helt enkelt om var bänkskivan ska placeras. En tunnare modell kan inte användas överallt. Till exempel kan en bänkskiva som sträcker sig bara 30 cm ut över den underliggande konstruktionen gå av om man ställer något tungt på den. Och hörn är särskilt känsliga eftersom de ofta saknar stöd. Vi rekommenderar därför att man alltid använder en konstruktion med stöd underifrån.

Finishen på stenmaterial kan kosta mer.

Det kan tyckas att finishen inte ska kosta särskilt mycket. Men om man lägger ihop alla detaljer så kan priset stiga märkbart. Tänk till exempel på urtag för diskhoar, eluttag, kranar och specialskurna profiler.

Finishen på bänkskivans urtag innebär att man skär ut öppningar i stenbänkskivan för att göra plats för bland annat spishäll, diskho eller kran.
För att skära ut öppningar i bänkskivor av kvarts och granit använder man CNC-styrda maskinverktyg medan man använder vattenjet för keramiska material. Det här är exklusiva och dyra verktyg att hålla sig med och det syns också i priset på slutprodukten.

Urtag för spishäll och diskho kan skäras ut och installeras med olika metoder och till olika kostnad. Det finns två sätt att installera en spishäll på, antingen övermonterad eller planfräst.

En diskho kan däremot installeras på fyra olika sätt: undermonterad, under-upp-monterad, övermonterad och planfräst.

Varje skärmetod har sitt pris. Men i snitt kostar det upp till 200 euro att skära ut en öppning för spishäll eller diskho och ett urtag för en kran kan kosta 70 euro, beroende på hur stor den är. Vidare kan en öppning för eluttag kosta upp till 90 euro.

Diapol erbjuder sex olika profiler. Raka och fasade är enklast och billigast medan rundade profiler är dyrast eftersom de kräver specialverktyg.

På begäran kan vi också leverera läder finish.

Den gör ytan lite grövre och kan endast användas till natursten. Behandlingen gör att priset går upp med ungefär 10–20 %.
Mätning och installation påverkar också slutpriset. Mätnings- och installationsservice kan lägga ytterligare 25–50 % till priset. För större och mer exklusiva bänkskivor blir prisskillnaden dock mindre.

Var och vad som ska mätas och installeras påverkar också priset. Till exempel har det hänt att en bänkskiva varit för stor och tung för att kunna bäras upp till femte våningen och i stället har man fått använda en kran och sådant påverkar även slutpriset.

Vi tar alltid fullt ansvar för bänkskivorna som vi leverera och mätningen är en viktig del i arbetet. Om vi inte har möjlighet att själva mäta så skär vi generellt inte till bänkskivan. En stenbänkskiva är ofta den dyraste komponenten i köket och om den inte passar kan det bli dyrt att rätta till.

Material + finish + mätning och installation = slutpriset

Och kom ihåg: sten varar länge!

Om du tar hand om din stenbänkskiva kommer den i längden att bli billigare än trä och laminat och med rätt underhåll kan ett stenkök vara en hel livstid.

Hör av dig till oss!

Få en offert

 

16.08.2021