Underhåll av keramiska bänkskivor

Keramik är ett material som till 100 % tillverkas av nturliga komponenter och är högst uppskattat i dagens moderna heminredning. Bänkskivan tillverkas av en termiskt behandlad keramisk platta som skärs i lämpligt mått och kanterna samt ytan behandlas.

Keramiska bänkskivor är mycket repsäkra, har hög värmetolerans och absorberar inte vätskor. Särskilt bra lämpar de sig för hem med småbarn och husdjur; de är enkla att rengöra och behåller sin skönhet vid riktigt underhåll i flera decennier.

Daglig rengöring

För daglig rengöring används en fuktad trasa (av mikrofiber), varmvatten och vid behov ett neutralt (pH 7), svagt alkaliskt (pH 8-10) eller svagt syrligt (pH 4-6) tvättmedel. Man bör undvika mycket syrliga eller sådana rengöringsmedel som innehåller blekmedel. Keramisk yta är även känslig mot abrasiva material.

Att undvika och ta bort fläckar

Skydda den keramiska ytan noggrant mot fläckar och den kommer att länge behålla sin skönhet. Man bör undvika att spilla kemikalier och frätande ämnen på bänkskivan. Det bästa sättet att undvika fläckar är att ta bort smutsen direkt så att den inte hinner torka och absorberas i materialet. För rengöring räcker det allmänt av en fuktad trasa, vatten och rengöringsmedel.

För borttagning av svårare fläckar används speciella underhålls- och rengöringsmedel för keramiska ytor. Det är rekommenderat att efter användandet av rengöringsmedel tvätta ytan en gång till med rent vatten och tvättmedel.

Att undvika värme- och repskador

Keramiska bänkskivor har en hög värmetolerans. Heta kökskärl ändrar inte bänkskivans färg och skadar inte ytan.

Trots att det keramiska materialet är mycket repsäkert, rekommenderar vi ändå att använda speciella skärunderlag. Undvik också att tappa hårda föremål på bänkskivan eller utsätta den för slag.

Långsiktigt underhåll

Keramiska bänkskivor behöver ingen impregneringsbehandling eftersom de inte absorberar vätskor.

26.09.2014