Carrara C marmor bänkskivor

Underhåll av marmorbänkskivor

Marmor är ett 100 % naturmaterial med unik färg och unikt mönster. Bänkskivan tillverkas av marmor som bryts ur berget, skärs i lämpligt mått och kanterna samt ytan behandlas.

Bänkskivorna i marmor är slitstarka endast vid riktigt och regelbundet underhåll.

Carrara

Daglig rengöring

För daglig rengöring rekommenderas det att använda en fuktad trasa (av mikrofiber), varmvatten och vid behov antingen ett neutralt (pH 7) eller svagt alkaliskt (pH 8-10) tvättmedel. Speciella rengöringsmedel för natursten är att föredra och man bör undvika syrliga och sådana rengöringsmedel som innehåller blekmedel.

Marmorytan är även känslig mot abrasiva material, dvs. att mikroskador kan även orsakas av en disksvamp av metall eller eventuell sandkorn som fastnat vid disktrasan.

Att undvika och ta bort fläckar

Marmor är ett porigt material med hög vattenabsorberingsförmåga som kräver stor försiktighet och skydd mot smuts och vätskor. Undvik att spilla kemikalier eller frätande ämen på bänkskivan. Var också noga med dagliga livsmedel som kaffe och té, oljor och sura frukter.

Vi rekommenderar att direkt ta bort eventuella fläckar med hushållspapper, rent vatten eller tvättmedel för att hindra smutsen att absorberas i stenen. För borttagning att svårare fläckar används speciella rengöringsmedel för marmor. Tvätta bänkskivan en gång till med rent vatten och tvättmedel efter att ha använt rengöringsmedlet. Lämpliga rengöringsmedel finns tillgängliga på Diapol eller i detaljhandel.

Att undvika värme- och repskador

Eftersom marmor är mjukare och porigare än till exempel granit, är den benägen för repskador. Därför ska man alltid använda speciella skärunderlag samt värmeunderlag under heta kökskärl.

Långsiktigt underhåll

Med avsikt att garantera en längre livstid har alla bänkskivor behandlats med impregnerintsmedel för att hindra vätskor att absorberas i stenen. Beroende på användningsgrad och typ av marmor rekommenderas det att minst en gång om året återbehandla ytan med ett speciellt impregneringsmedel för marmor.

26.09.2014