Det är inne med utekök – men vilken stenskiva passar bäst ?

När vädret blir varmare vill vi gärna tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus.  Satsa på ett utekök så kan du njuta av matlagning och måltider ute i det fria till max !

Ett utekök, inklusive bänkskivan, skall tåla att stå ute året runt – därför behöver bänkskivan vara av det tåligare slaget. En stenskiva passar perfekt – den är både snygg, utesäker och miljövänlig. Med en måttanpassad stenskiva får du gott om plats för att förbereda, laga och servera mat på en lättskött yta.

Stenskivor är der det bästa valet för utekök eftersom de håller mot tufft väder och temperaturomväxlingar, är lätta att hålla rent samt anpassar den naturliga omgivningen.

Granit är det främsta valet som bänkskiva till ett utekök tack vare sin användarkomfort, materialets utseende och pris. Granit finns tillgänglig i massor med färgnyanser och texturer och passar perfekt för der nordiska vädret. Jämfört med kvartskompositstenar bleknar granit inte i direkt solljus. Däremot kan mörka granitsorter hettas upp av direkt soljjus – på en varm sommardag kan ytan på stenskivan vara het redan vid eftermiddagen. Därför kan det vara smart att satsa på en ljusare nyans av granit i fall ditt kök inte är försett med solskydd.

Granit ett väldigt hårt naturmaterial som tål det mesta.  I fall du vill harmonisera ditt kök med naturen i omgivningen, rekommenderar vi att välja en slipad granitskiva i stället för en med polerad yta. För att skydda den slipade ytan extra noga rekommenderar vi ett Care Kit som går att köpa här.

I daglig rengöring av granitbänkskivor används en fuktad trasa (av mikrofiber), varmvatten och vid behov antingen ett neutralt (pH 7), svagt alkaliskt (pH 8-10) eller svagt syrligt (ph 4-6) rengöringsmedel. Speciella rengöringsmedel för natursten är syra och sådana rengöringsmedel som innehåller blekmedel. Stenytan är även känslig mot abrasiva material; mikroskador kan uppkomma antingen av en disksvamp av metall eller eventuell sandkorn som fastnat i disktrasa

Ett bra sätt att undvika smuts som bildas på bänkskivorna är använda ett överdrag när uteköket inte används.  Genom att täcka dina granitskivor och regelbundet behandla ytan får du en ökad livslängd på stenskivorna.

 

Ett bra alternativ till granit som bänkskiva till utekök är keramik.

Keramik är ett material med unika egenskaper som passar utmärkt för utomhusbruk. Det är vårt mest tåliga material som är maximalt motståndskraftig mot repor, fläckar och värme! Dessutom bleknar keramikskivor inte även i direkt solljus. Det tunna materialet är en stor favorit bland alla inredningsintresserade och passar framförallt till moderna utekök.

Keramiska bänkskivor behöver ingen impregneringsbehandling eftersom de inte absorberar vätskor. För daglig rengöring används en fuktad trasa (av mikrofiber), varmvatten och vid behov ett neutralt (pH 7), svagt alkaliskt (pH 8-10) eller svagt syrligt (pH 4-6) tvättmedel.

Keramiska bänkskivor har en hög värmetolerans. Heta kökskärl ändrar inte bänkskivans färg och skadar inte ytan.

Trots att det keramiska materialet är mycket repsäkert, rekommenderar vi ändå att använda speciella skärunderlag. Undvik också att tappa hårda föremål på bänkskivan eller utsätta den för slag.

Med hjälp av Diastones granit – och keramikstenskivor kan du förverkliga din dröm om ett praktisk och snyggt utekök.

13.04.2021