Marmor Carrara C

Bänkskiva i marmor är en klassiker!

Bänkskiva i marmor är en klassiker, men finns det alternativ till denna kapriciösa natursten?

Marmor som bänkskiva är en stilfull inredningsdetalj som ger köket en exklusiv touch. Dess lugna och rena uttryck tillför tidlös elegans till varje hem.

Marmor är en natursten som består av tätt polerat kalksten. Det innebär att marmor är ett poröst och därmed ganska kapriciöst material.

Om du har bestämt dig för marmor bör du tänka på att det är ett känsligt material som behöver vård och omsorg för att undvika missfärgningar och fukt som tränger ner i materialet. Det blir lätt repor, ytan kan frätas av   sura livsmedel som vin, vinäger,citron, ättika och kolsyra. Även sura rengöringsmedel kan skapa fläckar som är svåra om inte omöjliga att få bort. Till och med vatten kan ge permanenta fläckar på bänkskivan om det inte torkas bort snabbt. Därför kan det vara en bra idé skydda sin marmor med olika skyddsprodukter. – Care Kit natursten.

Marmorskivor kan vara slipade eller polerade. Den polerade marmorn har en blank finish, den slipade marmorn har en matt finish.

Medan en polerad stenskiva är spegelblank och glansig så har slipad sten ett naturligare, sidenmatt utseende. På en polerad yta syns både repor, damm, torkade vattendroppar och fingeravtryck  mycket tydligt.

Den mattslipade bänkskivan är mindre krävande när det gäller rengöring och repas inte lika lätt som en polerad stenyta. Det går även att slipa skivan själv för att få bort en skada när det handlar om en mattslipad marmorskiva. Men i vissa fall kan det fungera att slipa ytan med fint vattenslippapper eller en kloss med diamantkorn. Den säkraste metoden skulle  dock vara att slipa om hela ytan maskinellt. Därefter  behöver man applicera någon sorts skydds –  och polermedel. 

En bänkskiva i marmor, 30 mm i tjocklek, väger runt 90 kg per kvadratmeter. En skiva i 20 mm tjocklek väger runt 70 kg per kvadratmeter.

De flesta sorter av marmor bör dock undvikas som bänkskiva. I Diapols utbud finns det flera innovativa alternativ till marmor med hög användarkomfort.

Komposit är det hållbara alternativet till marmorbänkskiva  och passar bäst i ett modernt kök eller vardagsrum. Materialet är inspirerat av naturen – det är  både modernt, praktiskt och slitstarkt.

Bänkskivor i kvarts  är snygga och man behöver inte vara det minsta rädd för att sätta ett vinglas, citron eller annat på som marmor är känsligt för. Kvartsstenens yta  är hård, slät och porfri vilket gör materialet i princip underhållsfritt. Bänkskivor i kvarts  håller med största sannolikhet livet ut – de är extremt slitstarka och tåliga mot repor, fukt och stötar.

Ta gärna en titt på våra kvartsstenar som är ett mycket bra alternativ till naturlig marmor här.

Hestia  – med varm underton

Carrara Quartz Supreme  – med varm underton

Lunar White  –  ett modernt alternativ till den som tycker om starka kontraster, vitt och grått

En keramikbänkskiva är den mest  motståndskraftiga bänkskiva du kan hitta. Keramik är i princip en massa i olika material som har härdats i 1200 grader. Därför är keramikbänkskivor  väldigt motståndskraftiga mot fläckar och repor.

Det tunna materialet är en stor favorit bland alla inredningsarkitekter och passar framför allt till moderna kök.

Keramik har många fördelar:

  • Lätt att rengöra och underhålla
  • Motståndskraftigt mot repor
  • Värmetåligt
  • Missfärgas inte av hög värme
  • Keramik är ett miljövänligt och hållbart material – det produceras  av återvunna naturmaterial som sand, lera, fältspat och naturliga färgpigment.

En keramisk bänkskiva är lätt att rengöra och underhålla. Det räcker ofta att torka av bänkskivan med en mikrofiberduk efter användning. Eftersom keramik är ett helt tätt/ickeporöst material behöver du inte impregnera bänkskivan.

Här ser du våra marmorliknande keramikskivor:

Touche Blanco  –  grått och vitt

Larsen Blanco  – grått, vitt och beige/brunt

Vill du veta mer om marmor och dess alternativ  eller vill dikutera ditt projekt är du välkommen att kontakta våra duktiga försäljningskonsulter på info@diastone.se

Hör av dig till oss!

Få en offert

 

19.05.2021