Granitbänkskivor- till Dig som sätter värde på kvalitet och älskar naturen!

Granitbänkskivor: vad är bra att veta?

Granit är till hundra procent ren natur!

Det vill säga att granit är natursten som har bildats tre miljarder till 750 miljoner år sedan till följd av nedkylning av flytande magma i jordskorpan. Granit är en äkta naturlig bergart, elegant, fin och med lång historia!

Enligt forskares bedömning har granitbergarter bildats på flera miljoner år genom jordens utveckling. Idag kan vi njuta av fördelar med dessa vackra bergarter när vi använder detta värdefulla material som köks- och badrumsbänkskivor, fasadbeklädnad och till och med golvbeläggning.

En granitbänkskiva är perfekt för Ditt hem om…

… Du uppskattar skönhet. Inget annat material erbjuder lika vackra naturliga färger eller sådana unika stenmönster. Granit förekommer i naturen i 100% ren form och dess mönster är inte skapade av människan.

… Du vill ha en hållbar bänkskiva! Det är inte någon överdrift att påstå att granit håller för evigt! Den är nästan omöjlig att förstöra helt. Naturligtvis behöver bänkskivan även underhåll för att förbli vacker och tidlös.

… Du vill ha ett värmebeständigt material. Man kan placera heta stekpannor, kastruller, grytor och bakplåtar direkt på en granitbänkskiva utan att riskera att skada den!

… Du tycker om en naturnära stil! Som vi redan nämnde är granit ett äkta material från naturen som har ackumulerat naturens energi under flera miljoner år.

Vad för slags underhåll behöver naturligt granitmaterial för att se ut som nytt?

Granitsten är lyxigt, värme- och köldbeständigt, hygieniskt och hållbart. Dessa egenskaper gör bänkskivor i granit populära i varje hem. Granit är även lämplig för mer krävande miljöer såsom kök, badrum eller grilluteplatser. Sådana miljöer har hög fuktnivå och temperaturen varierar ofta mellan hög värme och kyla.

Även om granit är nästan omöjlig att skada så är det sant att bänkskivor nöts med tiden. Om en granitbänkskiva får korrekt underhåll år efter år och man följer vissa råd kommer granit att se ut som ny länge! Även naturens mästerverk behöver uppmärksamhet och omsorg.

Låt helst inte stora mängder vatten stå på en granitbänkskiva och absorberas i den. Granit är faktiskt porös, som många andra naturliga material – även om det inte syns – och den absorberar vätskor över längre tid. I kök borde man särskilt se upp för rödbets- och citronjuice som med tiden kan fläcka och missfärga en granitbänkskiva.

En granitbänkskiva kan rengöras med ljummet vatten och en mjuk trasa. Bänkskivan bör alltid torkas med en duk efteråt. Använd inga kemiska rengöringsmedel med hög klorhalt eller alkalisk reaktion! Natursten och kemi passar aldrig ihop.

Om Du har valt en granitbänkskiva så är det bäst att använda en skärbräda vid matlagning och skärning och att undvika direkt kontakt mellan knivar och bänkskivan så mycket som möjligt. Idag är knivar mycket vassa och upprepad kontakt kan trots allt lämna spår på en granitbänkskiva.

Visste Du att …

… Det finns omätliga mängder olika sorters granit dold berggrunden?

… Granit är värdefull men bara tio procent av den granit som utvinns får „ett nytt liv“ som en köksbänkskiva eller någon annan bänkskiva? Resten (90 procent) utnyttjas i andra industrier där granitens värdefulla egenskaper också kommer väl till pass!

… Granit finns i miljontals olika färgnyanser? Sortering av färger är mycket viktig vid granitbrytning eftersom de varierar mellan såväl olika fyndigheter som olika brytningsdjup. Bergarter djupare nere i jorden är mer hoppressade och har mörkare mönster medan ljusare färgtoner finns i ytliga skikt.

Hur kommer snygga granitbänkskivor till våra hem?

Granit reser riktigt långt innan den kommer till ett hem i form av en bänkskiva.

Nästan varje land i världen har vissa granitresurser men granitbrytning sker för det mesta i Indien, Kina, Afrika, Brasilien och Norden. Stora granitreserver möjliggör att exportera materialet världen över så man kan köpa en granitbänkskiva var som helst i världen.

Indien, Kina och Brasilien är de viktigaste länder där obearbetade granitblock bryts; blocken sågas sedan till granitskivor med olika mått och tjocklek. Stenindustrier använder sådana polerade skivor för tillverkning av granitbänkskivor som säljs i hela världen, bl a på Diapol.

Granit transporteras sjövägen. Ibland reser granitblock i två-tre månader i sjöcontainrar innan de kommer fram till destinationshamnen! När materialet har anlänt i hamnen lastas det på lastbilar och transporteras till lager. Så här kommer granitskivor till Diapols lager.

Köksbänkskivor i granit från Diapol

Diapol är känt för sitt mångsidiga och breda materialurval. Du kan välja mellan olika granitskivor i vårt lager av material för bänkskivor! Precis efter Dina önskemål!

Vi har valt ut de bästa granitsorterna från stenbrott på olika håll i världen. Vi vill erbjuda ett varierande sortiment som inkluderar de vackraste naturliga mönstren.

Idag tillverkas även konstgjorda granitimitationer men inget kan ersätta äkta lyxig granit!

En av de viktigaste fördelarna med granit är att den är 100% naturlig. Vi på Diapol har respekt för naturen och arbetar för att dess mästerverk ska pryda hem och kontor i många år som köksbänkskivor och andra bänkskivor.

 

27.08.2019